Google Υπογλυκαιμία | diabetesgr
Home » » Υπογλυκαιμία

Υπογλυκαιμία

Written By Alexandros Moumtzis on Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 | 12:38 μ.μ.

Τι είναι η υπογλυκαιμία


Υπογλυκαιμία είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία το σάκχαρο του αίματος πέφτει κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα (κάτω από 70 mg/dl ).
Η υπογλυκαιμία εμφανίζεται στους διαβητικούς που αντιμετωπίζονται με ινσουλίνη ή με αντιδιαβητικά δισκία. Τέτοιο πρόβλημα δεν παρουσιάζεται σε διαβητικούς που ακολουθούν θεραπεία δίαιτας μόνο ή παίρνουν διγουανίδια ή ακαρβόζη
Πώς θα καταλάβεις την υπογλυκαιμία;


Τα πρώτα σου συμπτώματα περιλαμβάνουν ταχυπαλμία, νευρικότητα, ιδρώτες, μούδιασμα στα χείλη, δυσκολία στην ομιλία, τρεμούλιασμα, αδυναμία, δυσκολία στη συγκέντρωση, ευερεθιστότητα (θυμώνεις εύκολα) και αίσθημα πείνας (λιγούρα). Αργότερα όσο επιδεινώνεται η κατάσταση εμφανίζεται κακοκεφιά, θυμός, υπνηλία, αδυναμία στην εκτέλεση διαφόρων εργασιών, θόλωση της όρασης, τάση για λιποθυμία και τέλος αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως θα χάσεις τις αισθήσεις σου (υπογλυκαιμικό κώμα).


Προσοχή! Μια υπογλυκαιμία μπορεί να παρουσιαστεί και στη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Στην περίπτωση αυτή θα ξυπνήσεις με έντονο πονοκέφαλο σε μουσκεμένα σεντόνια από τον ιδρώτα και ο ύπνος σου θα ήταν ανήσυχος με εφιάλτες. Μην τρομοκρατηθείς αν δεις πολύ υψηλό σάκχαρο το πρωί ή το επόμενο μεσημέρι, γιατί είναι αποτέλεσμα της νυχτερινής υπογλυκαιμίας

Αίτια υπογλυκαιμίας


· Μικρή ποσότητα υδατανθράκων στα γεύματα


· Μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης -λανθασμένη δόση


· Υπερβολική άσκηση


· Καθυστέρηση στα γεύματα


· Μικρή – κακή απορρόφηση της ινσουλίνης στο σημείο έκχυσης


Συμβαίνει κυρίως σε άτομα που προσπαθούν να έχουν πολύ στενό Έλεγχο των τιμών του σακχάρου τους

Πώς και γιατί εμφανίζεται η υπογλυκαιμία στους διαβητικούς;


Υπογλυκαιμία μπορεί να εμφανίσεις αν καθυστερήσεις ή παραλείψεις ένα γεύμα ή φας λιγότερο από αυτό που πρέπει. Πχ. η παράλειψη του “κολατσιού” γύρω στις 10:00-11:00 π.μ. θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα την εμφάνιση υπογλυκαιμίας πριν το μεσημέρι ή και νωρίτερα. Αν το μεσημεριανό γεύμα μετατεθεί για αργότερα ο κίνδυνος εμφάνισης υπογλυκαιμίας είναι πολύ υψηλός. Αν για οποιοδήποτε λόγο κάνεις περισσότερη ινσουλίνη από όσο σου χρειάζεται υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πάθεις υπογλυκαιμία. Άλλη συνηθισμένη αιτία είναι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα χωρίς την απαραίτητη αύξηση της τροφής ή μείωση της δοσολογίας της ινσουλίνης Ας θυμόμαστε πως όταν aθλούμαστε “καίγεται” το ζάχαρο και επομένως μειώνεταικαι η τιμή του  στο αίμα, άρα χρειαζόμαστε λιγότερη ινσουλίνη στις περιπτώσεις αυτές. Ατομα παχύσαρκα με Σακχαρώδη Διαβήτη που καταφέρνουν τελικά να χάσουν βάρος πρέπει να μειώσουν την ινσουλίνη ή τα χάπια που έπαιρναν, γιατί η ινσουλίνη τους είναι πιο αποτελεσματική από πριν εφόσον έχουν λιγότερο σωματικό βάρος. Δεν πρέπει ακόμα να ξεχνάμε πως άτομα με αυστηρό έλεγχο του διαβήτη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για υπογλυκαιμία.


Προσοχή! Η λήψη αλκοόλ ιδιαίτερα με άδειο στομάχι μπορεί να είναι αιτία υπογλυκαιμίας.


Πώς θα αποφεύγω την υπογλυκαιμία;


Εφόσον ξέρεις τις συχνότερες αιτίες για την εμφάνιση υπογλυκαιμίας θα πρέπει να προσπαθήσεις να τις αποφύγεις. Τήρηση του ωραρίου των γευμάτων και μείωση της ινσουλίνης ή ακόμα και των δισκίων σε ημέρες που προβλέπεται έντονη σωματική κόπωση (σε συνεννόηση με το γιατρό σου) είναι μέτρα που προστατεύουν από υπογλυκαιμία.


Ο συχνότερος έλεγχος των σακχάρων αίματος σε ασθενείς που χάνουν βάρος ή είναι σε σχήματα εντατικής ινσουλινοθεραπείας ή ασκούνται έντονα και τακτικά, είναι χρήσιμος για την αποφυγή της δυσάρεστης αυτής επιπλοκής.


Συμβουλές


Φρόντισε: πάντοτε να επιβεβαιώνεις την υπογλυκαιμία με μέτρηση του σακχάρου αίματος. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν εκείνη τη στιγμή πιες ένα σακχαρούχο ποτό (π.χ. χυμός) οπότε θα περιμένεις γρήγορη βελτίωση της κατάστασης στην περίπτωση υπογλυκαιμίας.


Απόφυγε: την κατανάλωση οινοπνεύματος με άδειο στομάχι και χωρίς να τρως συγχρόνως υδατάνθρακες (φρούτα κ.λ.π.)
Ενημέρωσε: το γιατρό σου για τα φάρμακα που παίρνεις για άλλες παθήσεις (π.χ. υπέρταση). Πολλά από αυτά δεν αφήνουν τον οργανισμό να αντιδράσει σωστά στην υπογλυκαιμία και ο διαβητικός δεν συνέρχεται εύκολα ύστερα από ένα επεισόδιο υπογλυκαιμίας
Φρόντισε :να έχεις πάντα μαζί σου φακελάκια με ζάχαρη και στο σπίτι να ξέρεις να βρίσκεις σε βολικό μέρος αυτά που θα πρέπει να έχεις για να αντιμετωπίσεις την υπογλυκαιμία .Να έχεις πάντα έτοιμους υδατάνθρακες που απορροφώνται εύκολα δηλ. καραμέλες ή ζάχαρη ή ακόμα καλύτερα κουτιά με χυμούς φρούτων. Απόφευγε τη σοκολάτα ή άλλα γλυκά με βούτυρο ή λάδι ή σαντιγί (σιροπιαστά) γιατί η απορρόφηση της ζάχαρης που περιέχουν γίνεται αργά λόγο των λιπαρών που περιέχουν . Εξάλλου τα γλυκά αυτά προσθέτουν πολλές θερμίδες χωρίς άμεσο αποτέλεσμα.
Στα άτομα που έχουν για πολύ καιρό διαβήτη και έχουν πάθει αρκετές συνεχόμενες υπογλυκαιμίες τα συμπτώματα του αυτονόμου νευρικού συστήματος δεν γίνονται αισθητά .


Δεν καταλαβαίνουν ότι βρίσκονταν σε κατάσταση υπογλυκαιμίας παρά μόνο όταν τα συμπτώματα της δεύτερης φάσης αρχίσουν .


  • Τιμή σακχάρου <70 mg/dl θεωρείται αρχή υπογλυκαιμίας έστω και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα


Τα φάρμακα για το διαβήτη όπως ινσουλίνη και σουλφονουριες μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμία.


Τιμή σακχάρου < 65 μπορεί να θεωρηθεί η αρχή μιας υπογλυκαιμίας .

  • Εάν αντιμετωπίζουμε το διαβήτη μόνο με δίαιτα τότε τιμές σακχάρου μεταξύ 80 -60 mg/dl


Δεν απαιτούν καμία θεραπεία

Λάθη συμπεριφοράς


1)Υπερεκτίμηση της ποσότητας υδατανθράκων


Αυτό συμβαίνει αν χρησιμοποιήσουμε μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης ή λάβουμε μεγάλο ποσό αντιδιαβητικών δισκίων πριν το γεύμα και για κάποιο λόγο :


v Δεν φάγαμε μεγαλη  ποσότητα του φαγητού (μικρη ποσοτητά υδατανθρακών)


v Υπερεκτιμούμε τη ποσότητα των υδατανθράκων


v Καθυστερήσουμε να φάμε –


2)Άσκηση και διαβήτης


Η άσκηση απαιτεί μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων πχ: 40 -50 γρ


Η υπογλυκαιμία μπορεί να συμβεί τόσο κατά τη διάρκεια αλλά και ώρες μετά το τέλος της άσκησης .


Υπερφόρτωση με ινσουλίνη – στιβαγμα δόσης – επιθετική θεραπεία υψηλών τιμών σακχάρου


Πρόκειται για τα άτομα που κάνουν διαδοχικές δόσεις ινσουλίνης ,πριν η Πρώτη δόση ασκήσει τη δράση της .


Πχ : ο ασθενής πριν το γεύμα κάνει τη πρώτη δόση ινσουλίνης μετά από 1 -2 ώρες μετρά το σάκχαρο του και το βρίσκει υψηλό και ετοιμάζει την επομένη δόση .


Όμως στο χρονικό διάστημα αυτό η πρώτη δόση ινσουλίνης ακόμα απορροφάται –δρα.


Έτσι θέτει τον εαυτό του πιθανό κίνδυνο υπογλυκαιμίας.


Λάθη στους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος


Μόλις τα επίπεδα σακχάρου - γλυκόζης πέφτουν στο σώμα αυξάνονται τα επίπεδα του γλυκογόνου με σκοπό να ξανά αυξηθεί η συγκέντρωση της γλυκόζης και να σταματήσει η υπογλυκαιμία .


Αυτός ο αμυντικός μηχανισμός δεν λειτούργει σωστά σε άτομα με διαβήτη πάνω από 5 χρόνια


Και σε άτομα που έχουν διαβήτη εξ αιτίας παγκρεατίτιδας ή έχουν υποστεί εγχείρηση στο πάγκρεας .


Δυσλειτουργία στην απόκριση αδρεναλίνης – νοραδρεναλινης


Όταν δεν δρασει ο αμυντικός μηχανισμός του γλυκογόνου το σώμα θέτει σε δράση την έκκριση αδρεναλίνης – νοραδρεναλινης που αναγκάζει τη καρδιά να κτυπήσει δυνατά και προκαλεί τρέμουλο στο σώμα . Σε διαβητικά άτομα με επαναλαμβανόμενες υπογλυκαιμίες και αυτός ο μηχανισμός μπορεί να μη λειτουργεί φυσιολογικά


Ανεπάρκεια κορτιζόλης


Τα επινεφρίδια εκκρίνουν κορτιζόλη μια ορμόνη που σκοπό έχει να ανεβάσει τα επίπεδα της γλυκόζης. Έτσι σε άτομα που η ορμόνη αυτή δυσλειτουργεί έχουν μεγάλες πιθανότητες να υποστούν υπογλυκαιμία.


Συχνά άτομα με διαβήτη 1 αναπτύσσουν την ασθένεια του Addison τα επινεφρίδια δεν λειτουργούν φυσιολογικά . τα άτομα αυτά απαιτούν μειωμένη δόση ινσουλίνης


Επιπλοκές διαβήτη που συνδράμουν στην υπογλυκαιμία


v Νευροπάθεια του αυτονόμου νευρικού συστήματος


v Γαστροπάρεση .καταστροφή των νεύρων του στομάχου με αποτέλεσμα να αυξάνει ο χρόνος κένωσης .έτσι αν η ινσουλίνη έχει δοθεί πριν το γεύμα όταν φτάσει στη μέγιστο της δράσης της το φαγητό μπορεί να μην έχει απορροφηθεί ακόμα και έτσι να οδηγηθούμε σε υπογλυκαιμία


v Ανεπάρκεια νεφρού .Σε περίπτωση βλάβης στα νεφρά η ινσουλίνη αλλά και άλλα φάρμακα παραμένουν στον οργανισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά δεύτερο λόγο τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια έχουν μειωμένη όρεξη και ίσως να πάσχουν και από υποθρεψια . η μειωμένη ποσότητα λίπους και μυϊκής μάζας δυσχεραίνει τη ικανότητα παράγωγης γλυκογόνου από το ήπαρ


Θεραπεία υπογλυκαιμίας


15 γρ υδατάνθρακα τις περισσότερες φορές είναι αρκετά .


Τροφές που περιέχουν 10-15 γρ υδατάνθρακα είναι οι ακόλουθες :


Ø 3 δισκία γλυκόζης


Ø ½ κούπα αναψυκτικό όχι lght ή χυμό φρούτου


Ø 6 άγλυκα κράκερ


Ø 3 κουτ του γλυκού ζάχαρη ή μέλι


Ø Γαλα 250 ml


Ø Coca cola 90 ml


Ø Lucozade 60 ml 4 κ.σ


Ø Ribena 15 ml 1 κ.σ


Μην καταναλώνετε τροφές που περιέχουν και λίπος γιατί το λίπος καθυστερεί την απορρόφηση των υδατανθράκων


Ø Περιμένουμε για 15 λεπτά και αν δεν αυξηθεί το σάκχαρα χορηγούμε πάλι 15 γρ ΥΔΑΤ. Εάν ο χρόνος μέχρι το επόμενο γεύμα είναι μικρότερης από 1 ώρα ακόλουθη το γεύμα.


Ø Αν είναι μεγαλύτερος της 1 ώρας τότε χορηγούμε +15 γρ


15 min à15 gr CHO + γεύμα αν χρόνος <1 hour αν χρόνος >1 hourà15 gr + 15 gr .


Εάν αρχικά η τιμή του σακχάρου είναι κάτω από 50 mg.dl τότε αρχικά μπορούμε να χορηγήσουμε 30 γρ υδατάνθρακα .


Συνεχίζουμε τη χορήγηση υδατανθράκων 15 γρ ανά 15 λεπτά και μετράμε τη τιμή του σακχάρου μέχρι αυτή να φτάσει σε φυσιολογικές τιμές . Δεν υπερφορτώνουμε τον οργανισμό με υδατάνθρακες γιατί αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα .


Στους περισσότερους ανθρώπους η χρήση 15 γρ υδατανθράκων αυξάνει το σάκχαρο κατά 40 mg/dl .


Όταν πλέον η τιμή του σακχάρου έχει αποκατασταθεί θα πρέπει να διερευνήσουμε τους λόγους που προκάλεσαν την υπογλυκαιμία .
Μουμτζής Αλέξανδρος
Ενδοκρινολόγος -ειδικός εφαρμογών διαιτητικής
Share this article :

Δημοφιλή Άρθρα

Η ιστοσελίδα δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο των εξωτερικών συνδέσεων ,είτε των διαφημισεων που περιέχει.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. diabetesgr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger