Google Γίνε ο sherlock holmes του διαβήτη σου | diabetesgr
Home » » Γίνε ο sherlock holmes του διαβήτη σου

Γίνε ο sherlock holmes του διαβήτη σου

Written By Alexandros Moumtzis on Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 | 2:56 π.μ.


Στο άρθρο η καλή μέρα από το βράδυ φαίνεται προσπάθησα να σας εξηγήσω τι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και πως μπορεί να επηρεάσει τιμή της γλυκόζης την επομένη μέρα.

Στη συνέχεια θα δούμε τα στοιχειά μπορούμε να συλλέξουμε με λίγη πρωινή ερεύνα  πχ: μέτρηση σακχάρου ,μέτρηση σακχάρου στα ούρα και μέτρηση κετονών ,ενώ στο τέλος θα δούμε γιατί είναι τελικά σημαντικοί η μέτρηση του σακχάρου  στις 2-3 η ώρα τη νύχτα ,ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Αρχικά λίγα λόγια, όσο αναφορά τη μέτρηση σακχάρου στα ούρα και τη χρησιμότητα της μέτρησης . Όπως ήδη θα ξέρετε όταν η τιμή του σακχάρου ξεπεράσει μια συγκεκριμένη τιμή (renal threshold)  νεφρικό κατώτατο όριο, η γλυκόζη δεν καταφέρνει να επαναρροφηθει από τους νεφρού και καταλέγει στην ουροδόχο κύστη .Η γλυκόζη στα ούρα εκφράζεται σα ποσοστό . Η γλυκόζη στα ούρα μετρά το μέσο ορό της τιμής της γλυκόζης του αίματος από τη στιγμή που ουρήσαμε.

Σε περίπτωση που παρατηρηθεί αρνητικό αποτέλεσμα (0),  αυτό σημαίνει ότι το σάκχαρο μας δεν έχει ξεπεράσει το renal threshold  από τη τελευταία φορά.

Το renal threshold έχει ξεχωριστή τιμή για κάθε άνθρωπο, αλλά σε γενικές γραμμές στη περίπτωση των παιδιών κυμαίνεται μεταξύ  145 -180 mg-dl ενώ στους ενήλικες κυμαίνεται μεταξύ του 125 -215 mg/dl αν και υπάρχουν εξαιρέσεις ανθρώπων με πολύ χαμηλό threshold στα 90 mg/dl ενώ άλλοι αντιθέτως μπορεί να έχουν αρκετά υψηλό σημείο .

Ο τρόπος για να μάθω πιο είναι το νεφρικό κατώτατο ώριο, όσο αναφορά τη γλυκόζη είναι ο εξής :

Ουρώ και κάνω μετρήσει στα ούρα , στη συνεχεία άφηνε να μεσολαβήσει χρόνος 30 λεπτών . Εάν εμφανιστεί γλυκόζη στα ούρα, ενώ ταυτόχρονα σε αυτό το χρονικό διάστημα παρατηρήσει μείωση της τιμής της γλυκόζης του αίματος , το renal threshold είναι εκείνο το σημείο που πρωτοπαρατηρηται αρχικά απουσία γλυκόζης στα ουρά.

Πχ: μέτρηση σακχάρου αόμματος  250 mg/dl με ταυτόχρονη  ανιχνεύσει γλυκόζης στα ούρα

      30 λεπτά Μέτα

Μέτρηση σακχάρου αίματος 210 mg/dl  με ταυτόχρονοι ανίχνευση γλυκόζης στα ούρα

      30 λεπτά μετά

Μέτρηση σάκχαρο αίματος 180 mg/dl  με ταυτόχρονη ανίχνευση γλυκόζης στα ούρα

      30 λεπτά μετά

Μέτρηση σάκχαρο αίματος 145 mg/dl                       ανίχνευση γλυκόζης στα ούρα 0

Άρα renal threshold 145mg/dl

Σε περίπτωση που η τιμή της γλυκόζης του αίματος αυξάνεται σταδιακά η τιμή του threshold αντιστοιχεί στη τιμή κατά την οποία πρωτοεμφανίζετε στα ούρα

Βέβαια   θα ρέπει να  τονίσω ότι μπορεί μεν η μέτρηση της γλυκόζης του αίματος , να δείχνει ότι το σάκχαρα μας βρίσκεται , μεν σε φυσιολογικές τιμές, αλλά ταυτόχρονα να παρουσιάζεται και γλυκόζη και στα ούρα .

Αυτό γίνεται γιατί ακόμη και αν σταματήσει να διέρχεται η γλυκόζη από τους νεφρούς,  κάποια ποσότητα έχει παραμείνει στην ουροδόχο κύστη και είναι αυτή, η ποσότητα που δίνει αυτό το αποτέλεσμα.

Ας δούμε τις πληροφορίες μπορούν να μας δώσουν  η μέτρηση της γλυκόζης στα ούρα σε συνδυασμό, με μέτρηση κετονών.

Γλυκόζη ούρων
Κετόνες
Ερμηνεία
0
0
Εντάξει άλλα μπορεί να είχαμε και χαμηλή τιμή σάκχαρο
+
0
Υψηλή τιμή σακχάρου για κάποια χρονική ,δράση ορμονών
+
+
Απουσία ινσουλίνης παρουσία διαβητικών κετονών κίνδυνος!
0
+
Παραγωγή κετονών νηστείας ,μειωμένη κατανάλωση τροφής

  κατεβαστε το αρχειο pdf περιέχει διαγραμμάτα που θα σας βοηθήσουν !!!!
http://diatrefein.site90.com/insulin.pdf
 
      Θεωρούμε ότι στις 10 βράδυ έχω κάνει τη βραδινή δόση ινσουλίνης

Τη χρονική αυτή στιγμή το σάκχαρο μου ήταν : 150 mg/dl

Το  επόμενο πρωινό έχω τα εξής δεδομένα :

Μέτρηση γλυκόζης του αίματος : 145 mg/dl         γλυκόζη ούρων : 0,1 %                  Κετόνες : 0 renal threshold :180 mg/dl

Η παρουσία γλυκόζης στα ούρα σημαίνει ότι για κάποια χρονική στιγμή το σάκχαρο ήταν υψηλό ,ξεπερνώντας το threshold των νεφρών και στη συνέχεια έπεσε .

Δεν έχω παρουσία κετονών πράγμα που σημαίνει ότι η ινσουλίνη ήταν αρκετή και δεν ξεκίνησε η παράγωγη κετονών. Ίσως κάποιος λανθασμένης χρονισμός ανάμεσα σε βραδινό φαγητό και ινσουλίνη , αργεί απορρόφηση υδατανθράκων σε συνδυασμό με rapid insulin ή φάγαμε λίγο πιο πολύ απ ότι έπρεπε .


 Θεωρούμε ότι στις 10 βράδυ έχω κάνει τη βραδινή δόση ινσουλίνης

Τη χρονική αυτή στιγμή το σάκχαρο μου ήταν : 150 mg/dl

Το  επόμενο πρωινό έχω τα εξής δεδομένα :

Μέτρηση γλυκόζης του αίματος :  250mg/dl         γλυκόζη ούρων : 5 %                  Κετόνες : ++ renal threshold :180 mg/dl

Στη περίπτωση αυτή το σάκχαρο μου ήταν συνεχώς ανεβασμένο. Ξεπέρασε κατά πολύ ώρα το renal threshold και ανιχνεύτηκε στα ούρα .

Η  ινσουλίνη δεν ήταν αρκετή μιας που δημιουργήθηκαν κετόνες ,ο οργανισμός αναζήτησε εναλλακτική πηγή ενέργειας άρχισε η καύση του λίπους, αλλά η απουσία ινσουλίνης ανάγκασε τη ποσότητα της γλυκόζης που υπήρχε στο αίμα ,αλλά και τη νέα ποσότητα που δημιουργήθηκε  να παραμείνει στο αίμα και να μην εισέρθει στα κύτταρα ,εκτινάσσοντας με το τρόπο αυτό τη τιμή του σακχάρου . Μπορεί όμως να έχει συμβεί και κάτι άλλο κατά τη διάρκεια της νύχτας  που θα το αναλύσω στη συνέχεια .
Θεωρούμε ότι στις 10 βράδυ έχω κάνει τη βραδινή δόση ινσουλίνης

Τη χρονική αυτή στιγμή το σάκχαρο μου ήταν : 150 mg/dl

Το  επόμενο πρωινό έχω τα εξής δεδομένα :

Μέτρηση γλυκόζης του αίματος :  215mg/dl         γλυκόζη ούρων : 0,5 %                  Κετόνες : 0 renal threshold :180 mg/dlΗ γλυκόζη του αίματος μας κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της νύχτας κυμάνθηκε  σε ικανοποιητικά πλαίσια, αλλά για κάποιο μικρό  χρονικό διάστημα ανέβηκε και ξεπέρασε το renal threshold,έχουμε μικρό ποσοστό γλυκόζης  ,η ινσουλίνη ήταν αρκετή μιας που δεν είχαμε παραγωγή κετονών .

  Η άνοδος μπορεί να οφείλεται ότι μπορεί να αρχίζει να εξασθενεί η δράση της πχ: ινσουλίνη ενδιάμεσης δράσης ή dawn phenomenon.Τι θα γινόταν όμως στη περίπτωση που είχαμε και παρουσία κετονών το πρωί ,τι μπορούσε να είχε συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας;Θεωρούμε ότι στις 10 βράδυ έχω κάνει τη βραδινή δόση ινσουλίνης

Τη χρονική αυτή στιγμή το σάκχαρο μου ήταν : 150 mg/dl

Το  επόμενο πρωινό έχω τα εξής δεδομένα :

Μέτρηση γλυκόζης του αίματος :  215mg/dl         γλυκόζη ούρων : 0,5 %                  Κετόνες : + renal threshold :180 mg/dlΑυτή τη στιγμή έχω αυξημένη τιμή σακχάρου   που έχει ξεπεράσει το renal threshold για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα της νύχτας κατά το οποίο δημιουργήθηκαν  κετόνες νηστείας .

 Όμως δεν είχα μεγάλη ποσότητα γλυκόζης στα ούρα άρα ή τιμή του σάκχαρο δεν ήταν υψηλή κατά τη διάρκεια της νύχτας , αντιθέτως είχε προηγηθεί υπογλυκαιμία , ο οργανισμός   μπορεί να είχε ινσουλίνη αλλά ξέμεινε για κάποιο χρονικό διάστημα από γλυκόζη .

Θα ήμασταν τυχεροί αν στη περίπτωση αυτή είχε πραγματοποιηθεί μέτρηση κατά το διάστημα της νύχτας. Αναλύστε μήπως δεν φάγατε αρκετά ή είχε προηγηθεί εμετός ή έχετε γαστρεντερίτιδα .

Θεωρούμε ότι στις 10 βράδυ έχω κάνει τη βραδινή δόση ινσουλίνης

Τη χρονική αυτή στιγμή το σάκχαρο μου ήταν : 150 mg/dl

Το  επόμενο πρωινό έχω τα εξής δεδομένα :

Μέτρηση γλυκόζης του αίματος :  250mg/dl         γλυκόζη ούρων : 5 %                  Κετόνες : ++ renal threshold :180 mg/dl

 Στη περίπτωση αυτή έχουμε υψηλή τιμή γλυκόζης του αίματος  για μεγάλο χρονικό διάστημα η τιμή του σάκχαρο ξεπέρασε το renal threshold . Ενώ είχαμε παραγωγή μεγάλου αριθμού κετονών λόγο απουσία ινσουλίνης .

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλο το βράδυ θα πρέπει να είχαμε υψηλή τιμή γλυκόζης όπως είχαμε σε ένα προηγούμενο παράδειγμα.

Στη περίπτωση αυτή φαίνεται ο πολύ βασικός ρόλος της μέτρησης του σακχάρου στο μέσο της νύχτας. Γιατί η υπεργλυκαιμία μπορεί να είναι και αποτέλεσμα υπογλυκαιμίας που προηγήθηκε κατά τη διάρκειας της νύχτας .

Έτσι βασιζόμενοι στο γεγονός ότι δεν ξέρουμε αν είχε συμβεί υπογλυκαιμία και ακολουθήσει rebound , η πιο λογική σκέψη είναι να αυξήσουμε τη ποσότητα ινσουλίνης το επόμενο βράδυ . Αν κάνουμε κάτι τέτοιο το επόμενο βράδυ θα έχουμε ακόμη πιο βάρια νυχτερινή υπογλυκαιμία  και  ακόμη εντονότερη υπεργλυκαιμία στη συνέχεια (somogyi phenomenon) . Η καλύτερη   λύση είναι να ελέγξουμε το σάκχαρο μας το επόμενο βράδυ στις 2-3 η ώρα και να αποφασίσουμε στη συνέχεια .

Μουμτζής Αλέξανδρος
Ιατρός ενδοκρινολόγος ειδικός εφαρμογών διαιτητικής
Share this article :

Δημοφιλή Άρθρα

Η ιστοσελίδα δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο των εξωτερικών συνδέσεων ,είτε των διαφημισεων που περιέχει.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. diabetesgr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger